Ky imazh marre me Kameran e avancuar per Studim (ACS) ne bordin e Teleskopit Hubbble te NASA/ESA’s tregon nje galaktike ne konstelacionin e Virgjereshes. Ky aparat eshte i instaluar ne vitin 2002, dhe fusha e tij e gjere ne pamje eshte dyfishi i kameras parardhese, ne kapjen e imazheve te shkelqyeshme me cilesi te mprehte dhe me ndjeshmeri me te shtuar qe mund te shihet ketu.

Galaktika spirale e bukur e dukshme ne qender te imazhit eshte e njohur si RX J1140.1+0307 , dhe kjo paraqet nje mister interesante. Ne shikim te pare, kjo galaktike duket te jete nje galaktike spirale normale, ashtu si Rruga e Qumeshtit, por paraqitja e pare mund te jete mashtruese!

Galaktika Rruga e Qumeshtit, si shumica e galaktikave e medha, kane nje vrime te zeze supermasive ne qender te saj. RX J1140.1 + 0307 eshte nje galaktike e tille – ne fakt, ajo ka vrimen e zeze me mase me te ulet ne cdo berthame shkelqyese galaktikore e pare ndonjehere.

Kjo galaktike eshte rreth 1 milione vite drite larg.

Credit:
ESA/Hubble & NASA

Mirenjohje: Judy Schmidt

Perditesimi per here te fundit 10 janar,2017.

Tags:GALAKTIKA, HUBBLE, UNIVERSI

Advertisements