Yjet e njohur ne yjesine e Orionit si dhe yjesite e tjera neper qiell tani kane emrat zyrtare. Gjate vitit te kaluar,Unioni Nderkombetare Astronomik, organi i vetem i ngarkuar zyrtarisht me emertimin e yjeve, ka miratuar emrat tashme ne perdorim te perbashket per 227 yjet e ndritshme, duke perfshire edhe yjet me te famshme ne qiell si Sirius, yllin Polar, dhe Betelgeuse.Ne foto, konstelacioni i Orionit eshte treguar me disa prej ketyre emrave tashme zyrtare . Ne 1500 vite drite larg,mjegullnaja e madhe e orionit eshte rajoni me i madh i afer yll formues me ne. Gjithashtu e dukshme eshte mjegullnaja e famshme e Kokes se Kalit.

Ju mund ta shikoni ketu listen e plote te yjeve,me emrat zyrtare:https://www.iau.org/public/themes/naming_stars/

Image Credit & Copyright: Rogelio Bernal Andreo

Perditesimi per here te fundit 9 janar,2017.

Tags:RRUGA E QUMESHTIT, YJET

Advertisements