Ne vitin 2022, do te kete nje shfaqje spektakolare ne qielli. Dy yje do te bashkohen ne nje, duke e shtyre gazin e tepert ne nje shperthim te njohur si nje nova e kuqe. Ne nje magnitude prej 2, ai do te jete aq i ndritshem sa ylli polar ne qiell, dhe vetem pas yjeve Sirius dhe Vega ne shkelqim. Perplasja qe do te ndodhe ne konstelacionin e Mjellma do te jete e dukshem deri ne gjashte muaj.

Kjo eshte mjaft mbreselenese. Per me teper mbreselenese: eshte se ne kurre nuk kemi qene ne gjendje te parashikojme nje nova me perpara. Por Lawrence Molnar, profesor i astronomise dhe fizikes ne kolgjin Calvin , ishte ne gjendje per te gjetur nje cift yjesh kaq te cuditshem duke i dhene nje tregues e tasaj qe mund te ndodhe.
Objektet, i quajtur KIC 9832227, aktualisht eshte ne nje sistem binar me yllin tjeter. Kontakti binar i referohet dy objekteve qe jane ne menyre te ngushte duke prekur njeri tjetrin. Objekti u zbulua nga teleskopi Kepler. Rezultati i pritshem eshte nje shkrirje mes dy yjeve qe do te shfaqin nje shfaqje mjaft te bukur. Per shkak se te dy jane yje me masa te ulet, temperatura pritet te jete te uleta ne ate mjedis yjor ,ku Molnar i ka cilesuar si nje ” nova te kuqe”.
Si e dinin ata se behej fjale per nje bashkim yjor?

“V1309 ishte (i ndritshem) para shperthimit”, tha Molnar ne nje konference per shtyp ne mbledhjen 229 te Shoqerise Amerikane te Astronomise. “Kjo nuk eshte duke u bere sot. Kjo eshte arma e duhanit e nje ylli drejt bashkimit.

Perditesimi per here te fundit 9 janar,2017.

Tags:RRUGA E QUMESHTIT, YJET

 

Advertisements