Teleskopi Hapesinor Hubble ka zbuluar kometa duke u zhytur mbi yllin HD 172555, i cili eshte nje yll i ri 23 milion vjec dhe gjendet 95 vite-drite nga Toka.Egzokometat -Jane kometa jashte sistemit tone diellor – nuk jane pare drejtperdrejte rreth yjeve, por prania e tyre u nxirret nga zbulimin i gazit qe paraqet mbetjet e avulluara nga berthamat e tyre.

HD 172555 paraqet sistemin e trete ekstrasolar ku astronomet kane zbuluar kometa. Te gjitha sistemet jane te rinj, nen 40 milion vjet te vjeter.

Prania e ketyre kometave ofron deshmi rrethanore per “nxitje gravitacionale” nga nje planet i pashikuar ne madhesine e Jupiterit. Keto ngjarje te ofrojne njohuri te reja ne aktivitetin e kaluar dhe aktual te kometave ne sistemin tone diellor. Kjo eshte nje mekanizem ku kometat duke rene mund te transportonin uje ne Toke dhe planete te tjera te brendshme te sistemit tone diellor.

Ylli eshte pjese e nje grupimi Beta Pictoris , nje koleksion i yjeve te lindur nga e njejta cerdhe yjor. Ai eshte anetar i dyte i grupit i gjetur te kete kometa. Nje planet i ri gjigand gazi eshte verejtur ne diskun e madh te mbeturinave te atij ylli .

Grupi yjor eshte i rendesishem per tu studiuar, sepse ajo eshte mbledhja me e afert e yjeve te rinj me Token. Te pakten 37.5 per qind te yjeve me masive ne Beta Pictoris ose kane nje planet, te tille si 51 Eridani b ne sistemin 51 Eridan, ose jane duke rene objekte ne shtresen e ketyre yjeve, si ne rastin e Beta Pictoris.

Nje ekip astronomesh francez se pari zbuluan egzokomeaten tranzituese rreth HD 172555 ne te dhenat arkivore te mbledhura ne mes te 2004 dhe 2011 nga teleskopi HARPS ne Observatorit Jugor Europian.

Hubble ka zbuluar silic dhe gaz karboni ne yje. Gazi ishte duke levizur ne rreth 360,000 milje ne ore ne te gjithe siperfaqen e yllit. Shpjegimi me i mundshem per gazin shpejte eshte se Hubble eshte duke pare materiale nga objektet si kometa.

Per informacione me shume dhe imazhe rreth kesa egzokometa,vizitoni:http://hubblesite.org/news/2017/02 dhe http://www.nasa.gov/hubble

Perditesimi per here te fundit 9 janar,2017.

Tags:HUBBLE, KOMETA, UNIVERSI, YJET

 

Advertisements