Muret brenda disa kratereve ne polet e henes kane qene pa rrezet e diellit per dy miliarde vjet. Te njohur si rajone me hije te perhershme, keto kratere shtrihen pothuajse pingul me diellin, ku kurre nuk marrin ngrohtesine apo driten e diellit.Modelet 3-D te hollesishme ndertuar nga te dhenat e LRO (Orbiterit Zbulues Henor), te kombinuara me te dhenat e mbledhura nga instrumente te tjera ne bordin e anijes,zbulojne cilat kratere jane fshehur plotesisht nga rrezet e diellit, dhe te cilat kate te kratereve jane te ftohte te mjaftueshme per kimikate te tilla si uji per te ndertuar balten henore . Shike video per te mesuar me shume.

Video–Teksa ju shikoni Henen gjate nje muaji, ju do te vereni se tipare te ndryshme jane te ndricuar nga Dielli ne kohe te ndryshme. Megjithate, ka disa pjese te Henes qe nuk shohin driten e diellit. Keto zona jane quajtur rajone me hije te perhershme, dhe ata duket te erreta, sepse ndryshe nga Toke, boshti i Henes eshte gati pingul me drejtimin e drites se diellit. Rezultati eshte se fundet e kratereve te caktuara nuk jane te theksuar ne drejtim te Diellit, me disa zona te mbetura ne erresire per me shume se dy miliarde vjet. Megjithate, ne saje te te dhenave te reja nga Orbiter LRO i NASA-s, ne tani mund ti shohim keto kratere te erreta ne detaje te pabesueshme.

Credits: NASA Goddard/LRO mission

Temperaturat ne ne brendesi te ketij krateri kapin temperaturen prej -414 °F

Me krijimin e hartave kontur te poleve te henes, shkencetaret mund te kuptojne se cilat kratere kane hije te perhershme.

Postimin mund ta lexoni ne:https://www.nasa.gov/feature/goddard/2017/solar-storms-charge-lunar-soil

Perditesimi per here te fundit 6 janar,2017.

Tags:HENA, ORBITERI ZBULUES HENOR-LRO, SISTEMI DIELLOR

 

 

Advertisements