Per here te pare, dy prej fenomeneve me te fuqishme ne univers jane te lidhura ne menyre te qarte se bashku ne te njejtin sistem.

Nje shperthim nga nje vrime zeze supermasive e perfshire ne perplasjen midis grupimeve galaktikore Abell 3411 dhe Abell 3412.

Rezultati eshte nje pershpejtim i jashtezakonshem i grimcave qe shpjegon strukturat misterioze te vorbulla te para ne te dhenat e radios.

-Astronomet kane zbuluar se cfare ndodh kur shperthimi nga nje vrime e zeze supermasive eshte perfshire nga perplasja dhe bashkimi i dy grupimeve galaktikore. Ky imazh i perbere permban rrezeve X nga Chandra ne (blu), emetimin ne radio nga GMRT (ne te kuqe), dhe te dhenat optike nga Subaru (kuqe, jeshile, dhe blu) te perplasjes se grupimeve galaktikore te quajtur Abell 3411 dhe Abell 3412. Keto dhe te tjere teleskope jane perdorur per te analizuar se si kombinimi i ketyre dy fenomeneve te fuqishme mund te krijoje nje pershpejtues te jashtezakonshme te grimcave kozmike.

Lexo me shume ne Observatorin Chandra te Rrezeve-X.

Lexo tiparin e ketij imazhi:

Abell 3411 and 3412

 

Image credit: X-ray: NASA/CXC/SAO/R. van Weeren et al; Optical: NAOJ/Subaru; Radio: NCRA/TIFR/GMRT

Lexo me shume rreth Chandra:http://www.nasa.gov/chandra

Perditesimi per here te fundit 5 janar,2016.

Tags:GALAKTIKA, OBSERVATORI CHANDRA I RREZEVE-X, UNIVERSI, VRIMA TE ZEZA

Advertisements