Kjo njolle delikate ne hapesiren e thelle eshte shume me e trazuar nga c’duket ne shikim te pare. E njohur si IRAS 14348-1447 – nje emer qe rrjedh pjeserisht nga ajo e zbuluesit te saj,nga teleskopi  Infrared Astronomical Satellite (IRAS per shkurt) – ky objekt qiellor eshte ne fakt nje kombinim i dy galaktikave spirale te pasura me gaz. Keto dy galaktika kane qene duke u afruar me njera-tjetren ne te kaluaren, gravitetit i dy galaktikave ka bere te mundut terhqjen e njera-tjetrave,qe te bashkohen ne nje. Imazhi eshte marre nga Kamera avancuar e Hubble per Studim (ACS).

IRAS 14348-1447 eshte e vendosur mbi nje miliard vite drite larg nesh. Ky eshte nje nga shembujt e atyre galaktikave ultra ndritshme te pasura me gaz , nje klase e objekteve kozmike qe shkelqejne shume – dhe per me teper – jane teper te shkelqyeshme ne pjesen infra te kuqe te spektrit. Gati 95% e energjise se emetuar nga IRAs 14348-1447 eshte ne infra te kuqe!

Credit:ESA/Hubble & NASA

Perditesimi per here te fundit 3 janar,2017.

Tags:GALAKTIKA, HUBBLE, UNIVERSI

Advertisements