Teksa anija Dawn e NASA-s po shkonte ne destinacionin e saj te ardhshem per ne Ceres, ky mozaik sintetizon disa nga pikepamjet me te mira qe anija ka pasur ndonjehere te asteroidit gjigand Vesta. Dawn e ka studiuar Vestan nga korriku 2011 deri ne shtator 2012. Mali ne Polin e Jugut -eshte me shume se dyfishi i lartesise se malit Everest – eshte i dukshem ne pjesen e poshtme te imazhit. Ky set me tre kratere te njohura si “burri debor” mund te shihen siper majtas.

Nje seri e plote e te te dhenave te Dawn eshte e arkivuar ne http://pds.nasa.gov/ .

Misioni Dawn menaxhohet nga JPL per Drejtorine e Shkences te NASA-s ne Uashington. Dawn eshte nje projekt i Programit ”Discovery” te drejtorise se shkences, menaxhuar nga qendra hapesinore Marshall e NASA-s ne Huntsville, Alabama. UCLA eshte pergjegjes per shkencen e pergjithshme te misionit Dawn. Orbital ATK, Inc, ne Dulles, Virxhinia,kane projektuar dhe ndertuar anijen. Qendra Aerohapesinore Gjermane,dhe Instituti Max Planck per kerkime ne Sistemin Diellor , Agjencia italiane e Hapesires dhe Instituti i astrofizikes kombetare italiane jane partnere nderkombetare ne ekipin e misionit.Per listen e plote te pjesemarreseve te misionit,shiko:http://dawn.jpl.nasa.gov/mission.

> Lexo me shume ne: Dawn Reality-Checks Telescope Studies of Asteroids

Image credit: NASA/JPL-Caltech/UCAL/MPS/DLR/IDA

Per me shume rreth misionit Dawn te NASA’s,shiko:http://dawn.jpl.nasa.gov.

Perditesimi per here te fundit 2 janar,2017.

Advertisements