Misioni NEOWISE i NASA-s ka zbuluar kohet e fundit disa objekte qiellore qe udhetojne neper lagjen tone, duke perfshire edhe nje ne vijen mes asteroideve dhe kometave. Nje tjeter – padyshim qe eshte nje komete – mund te shihet me dylbi permes javes se ardhshme.

Nje objekt i quajtur 2016 WF9 u zbulua nga projekti NEOWISE i NASA’s me 27 nentor, 2016. Ajo eshte ne nje orbite qe e merr ate ne nje turne skenik neper sistemin tone diellor. Ne distancen e tij me te larget nga dielli,ai i afrohet orbites se Jupiterit. Gjate 4.9 vjeteve Tokesore, ai udheton nga brenda, duke kaluar nen rripin kryesor te asteroideve dhe orbiten e Marsit. Pas kesaj, ajo shkon perseri ne drejtim te sistemit te jashtem diellor. Objektet ne keto lloje orbitash kane origjina te shumta ; ajo mund te kete qene nje here nje komete, ose ajo mund te jete larguar nga nje popullsi prej objekteve te erreta ne rripin kryesor te asteroideve.

2016 WF9 do te takohet me orbiten e Tokes me 25 shkurt, 2017. Ne nje distance prej rreth 32 milione milje (51 milione kilometra) nga Toka, ky kalim nuk do ta sjelle ate vecanerisht ngushte me token ne nje orbite. Trajektorja e 2016 WF9 eshte e kuptuar mire, dhe objekti nuk eshte nje kercenim ne Toke per te ardhmen.

Nje objekt tjeter, i zbuluar nga NEOWISE nje muaj me pare, eshte me se e qarte nje komete, duke cliruar pluhur teksa ajo i afrohet diellit. Kjo komete, e quajtur C/2016 U1 NEOWISE “, ka nje shans te mire per t’u bere e dukshme me ane te nje pale te mire te dylbive, thote Paul Chodas, menaxher i Qendres te NASA-s per Objektet e Aferta Tokesore (NEO) ne JPL Pasadena, Kaliforni.

Sic shihet nga hemisfera veriore gjate javes se pare te vitit 2017, kometa C/2016 U1 NEOWISE do te jete ne pjesen juglindore te qiellit pak para agimit. Ajo eshte duke shkuar me larg ne jug cdo dite dhe do te arrije piken e tij me te afert me diellin, brenda orbites se Merkurit, me 14 janar, para se se te shkoj serish jashte sistemit diellor per nje orbite prej mijera vjetesh te zgjatur. Ndersa kjo do te jete e dukshme per shikuesit ne Toke, ajo nuk konsiderohet nje kercenim per planetin tone gjithsesi.

Cfare shkencetaret e NEONWISE dine per 2016 WF9 eshte se ajo eshte: afersisht 0,3 deri ne 0,6 milje (0.5 deri ne 1 kilometer) ne diameter.

Ajo eshte gjithashtu teper e erret, duke pasqyruar vetem nje per qind te drites qe bie ne siperfaqe te saj.

Per me shume informacion rreth zbulimeve te NEONWISE jane te disponueshme ketu:

1-http://wise2.ipac.caltech.edu/docs/release/neowise/

2-http://neowise.ipac.caltech.edu/publications.html

3-https://www.nasa.gov/mission_pages/neowise/main/index.html

Perditesimi per here te fundit 30 nentor,2016.

Tags:ASTEROIDE, EKSPLORIMI I SISTEMIT DIELLOR, KOMETA, SISTEMI DIELLOR

Advertisements