Kjo galaktike ka nje klasifikim shume me emocionuese se sa te tjerat – ky eshte nje megamaser. Megamaseret jane intensivisht te ndritshem, rreth 100 milione here me te ndritshme se maseret e gjetura ne galaktikat si Rruga e Qumeshtit.

Ky megamaser eshte quajtur IRAS 16399-0937, dhe eshte i vendosur mbi 370 milione vite-drite nga Toka. Ky imazh i teleskopit Hubble te NASA/ESA’s zbulon natyren energjike te Galaktkes. Imazhi perfshin vezhgime te kapura ne gjithe gjatesin e valeve te ndryshme nga dy instrumentet e Hubble: Kamera Avancuar per Studim (ACS), dhe Kamera Prane Infra te Kuqe dhe Spektromatesi i Objekteve te Shumta (NICMOS).

NICMOS eshte shume i ndjeshem, rezoluta, dhe fusha e shikuar u dha astronomeve mundesi unike per te vezhguar strukturen e IRAs 16399-0937 ne detaje. Ata gjeten se IRAS 16399-0937 pret nje berthame te dyfishte – berthama e galaktikes mendohet te jete formuar nga dy berthama te ndara ne procesin e bashkimit. Dy komponentet, e quajtur IRAS16399N dhe IRAs 16399S per pjeset veriore dhe jugore respektivisht, jane mbi 11 000 vite-drite larg njera-tjetres. Megjithate, ata jane te dyja te fshehura thelle ne te njejten vorbull te gazit dhe pluhurit kozmik dhe jane bashkevepruese, duke i dhene galaktikes kete strukture te vecante.

Berthamat jane shume te ndryshme. IRAS 16399S duket te jete nje rajon i shperthimit te yjeve, ku yjet e reja jane formuar ne nje sasi te pabesueshme. Berthama veriore gjithashtu pret nje vrime te zeze me rreth 100 milione here masen e Diellit!

Credit:ESA/Hubble & NASA

Mirenjohje: Judy Schmidt (geckzilla)

Perditesimi per here te fundit 29 dhjetor,2016.

Tags:GALAKTIKA, HUBBLE, UNIVERSI

Advertisements