Rrezet e diellit ne te vertete kane ardhur ne Polin e Veriut te Saturnit. Rajoni i tere veriore eshte i lare ne errezet e diellit ne kete pikepamje te marre nga Cassini,natyrisht i dobet edhe pse drita mund te jete ne fushe te larget nga Saturni .

Forma gjashtekendeshe e veriut te Saturnit eshte e ndricuar plotesisht ketu. Ne kete imazh, planeti duket i erret ne rajonet ku rete jane me te uleta

Kjo pikepamje duket e drejt ne anen e ndricuar nga dielli te unazave prej rreth 51 grade mbi aeroplanin unazor. Imazhi eshte marre me kameran me kend te ngushte te anijes me 9 shtator 2016 duke perdorur nje filter fantazme e cila favorizon pranimin e gjatesis valore te drites afer-infra te kuqe me qender ne 728 nanometra.

Pamja eshte marre ne nje distance prej rreth 750.000 milje (1.2 milione kilometra) nga Saturni. Shkalla e imazhit eshte 46 milje (74 kilometra) ne pixel.

Misioni Cassini-Huygens eshte nje projekt bashkepunues i NASA-s, ESA’s dhe Agjencine Italiane te Hapesires.Jet Propulsion Laboratory i NASA-s, nje ndarje e Caltech (Insituti i Teknologjise  Kaliforni) ne Pasadena, menaxhon misionin per Drejtorine e Misioneve shkencore te NASA-s, Washington. JPL ka projektuar, zhvilluar Orbiterin Cassini.

Image credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Per me shume informacion rreth Cassini,vizitoni:

1-http://www.nasa.gov/cassini

2-http://saturn.jpl.nasa.gov

Perditesimi per here te fundit 26 dhjetor,2016.

Tags:CASSINI, SATURNI, SISTEMI DIELLOR

Advertisements