Ky imazh, i marre nga Kamera e avancuar per Studim ne bordin e Teleskopit Hubble te NASA-s, tregon nje planet te zbuluar rishtazi, Fomalhaut b,qe rrotullohet rreth yllit te tij mëmë, te quajtuar Fomalhaut.

Katrori i vogel me ngjyre te bardhe poshte-djathats tregon vendndodhjen e planetit. Fomalhaut b qendron 1.8 miliarde milje brenda buzes se brendshme te unazes dhe orbiton 10.7 miliarde milje nga ylli i saj.

Kuadrati ne fund eshte nje imazh i perbere ku tregon pozicionin e planetit gjate vezhgimeve te Hubble te marra ne vitin 2004 dhe 2006. Astronomet kane llogaritur se Fomalhaut b perfundon nje orbite rreth yllit te tij mëmë cdo 872 vjet.

Kuadrati ne fund eshte nje imazh i perbere ku tregon pozicionin e planetit gjate vezhgimeve te Hubble te marra ne vitin 2004 dhe 2006. Astronomet kane llogaritur se Fomalhaut b perfundon nje orbite rreth yllit te tij mëmë cdo 872 vjet.

Pika e bardhe ne qender te imazhit shenon vendndodhjen e yllit. Rajoni rreth vendndodhjes se Fomalhaut eshte e zeze, sepse astronomet perdoren kameran e avancuar koronagraf per te bllokuar shkelqimin verbues dhe te ndritshem te yllit ne menyre qe planeti i zbehte mund te shihet. Fomalhaut b eshte 1 miliard here me i dobet se ylli i saj.

Sistemi Fomalhaut eshte 25 vite drite larg ne konstelacionin Piscis Australis.

Credit

NASA, ESA, P. Kalas, J. Graham, E. Chiang, E. Kite (University of California, Berkeley), M. Clampin (NASA Goddard Space Flight Center), M. Fitzgerald (Lawrence Livermore National Laboratory), and K. Stapelfeldt and J. Krist (NASA Jet Propulsion Laboratory)

Perditesimi per here te fundit 25 dhjetor,2016.

Tags:EGZOPLANETE, HUBBLE, UNIVERSI

Advertisements