Shume peisazhe ne Mars permbajne karakteristika qe jane te njohura me ato qe gjejme ne Toke, si luginat e lumenjve, shkembinjte, akullnajat dhe vullkanet.

Megjithate, Marsi ka nje ane ekzotike me peizazhe te cilat jane te huaja per ne qe jemi ne toke. Ky imazh tregon nje nga keto zona me ekzotike ne Polin e Jugut te marsit. Kapaku polar eshte bere nga dioksidi i karbonit (akull i thate), e cili nuk ndodh natyrshem ne Toke. Gropat rrethore jane vrimat ne kete shtrese te akull te thate qe jane te zgjeruar nga disa metra cdo vit marsian.

Akulli i ri dhe i thare eshte vazhdimisht duke u shtuar ne kete peizazh me ngrirje direkt nga atmosfera dioksidit te karbonit. Ngrirja nga atmosfera kufizon fohtesine e siperfaqes qe mund te arrije deri ne -130 grade Celsius (-200 F). Askund ne Mars nuk eshte me fothte se kaq duke e bere kete peisazh,me te ftohtin ne Mars dhe Toke duke i kombinuar se bashku.

Shikoje dhe kete: ESP_047237_0930

Imazhi eshte bere nga:Mars Reconnaissance Orbiter (MRO)

Perditesimi per here te fundit 12 dhjetor,2016.

Tags:MARSI, MAVEN,MARS ODYSSEY,MRO, PLANETET, SISTEMI DIELLOR

Advertisements