Hena e Saturnit Daphnis shkakton vale kudo qe shkon. Ne te vertete, valet e tilla jane nje menyre qe shkencetaret te kerkojne per hena te pazbuluara ne boshlleqet e unazave. Por ata mund t’iu thojne shkencetareve shume gjera te tjera,me mire.

Valet qe Daphnis shkakton (5 milje ose 8 kilometra ne diameter) ngrihen ne skajet e Keeler Gap, qe mund te perdoren gjithashtu per te nxjerr nje perfundim per masen e henes dhe madje disa prej sjelljes te saj orbitale. Qe kur hena leviz brenda dhe jashte aeorplanit unazor, valet ndryshojne me kalimin e kohes. Cassini ka shikuar keto ndryshime gjate studimit te saj te zgjatur te sistemit Saturnian per te kuptuar kete nderveprim.

Per me shume ne lidhje me efektet e levizjes vertikale te Daphnis, shih PIA11656.

Kjo pikepamje duket e drejt ne anen e ndricuar nga dielli te unazave prej rreth 35 grade mbi aeroplanin unazor. Imazhi eshte marre ne driten e dukshme me kameran me kend te ngushte te anijes Cassini me 10 tetor, 2016.

Pamja eshte marre ne nje distance prej rreth 810.000 milje (1.3 milione kilometra) nga Daphnis ose faza Diell-Daphnis-Cassini, prej nje kendi prej 96 grade. Shkalla e imazhit eshte 5 milje (8 kilometra) ne pixel.

Misioni Cassini-Huygens eshte nje projekt bashkepunues i NASA-s, ESA’s dhe Agjencine Italiane te Hapesires.Jet Propulsion Laboratory i NASA-s, nje ndarje e Caltech (Insituti i Teknologjise  Kaliforni) ne Pasadena, menaxhon misionin per Drejtorine e Misioneve shkencore te NASA-s, Washington. JPL ka projektuar, zhvilluar Orbiterin Cassini.

Per me shume informacion rreth Cassini,vizitoni:

1-http://www.nasa.gov/cassini

2-http://saturn.jpl.nasa.gov

Perditesimi per here te fundit 12 dhjetor,2016.

Tags:CASSINI, HENAT E SISTEMIT DIELLOR, SATURNI, SISTEMI DIELLOR

Advertisements