Cfare i ka krijuar keto struktura te cuditshme spirale ne te majte? Askush nuk eshte i sigurt, edhe pse ajo eshte e mundshme te jete e lidhur me nje yll ne nje sistem binar qe hyn ne fazen e nje mjegullnaje planetare, kur atmosfera e tij e jashtme eshte nxjerre jashte. Spiralja e madhe perfshin rreth nje te treten e nje viti drite ne te gjitin dhe, pjesa tjeter kater ose pese, ka nje rregullsi qe eshte e pa precedent. Duke pasur parasysh shkallen e zgjerimi te gazit , nje shtrese e re duhet te paraqiten per cdo 800 vjet,qe eshte nje ndeshje e ngushte deri ne kohen qe duhet qe te dy yjet te orbitojne njeri-tjetrin. Sistemi yjor qe e krijoi ate eshte zakonisht me i njohur si LL Pegasi, por edhe AFGL 3068. Struktura e pazakonte ne vetvete eshte e kataloguar si IRAS 23166+1655. Imazhi i paraqitur eshte marre ne drite afer-infra te kuqe nga teleskopi Hubble

Image Credit: ESA, Hubble, R. Sahai (JPL), NASA

Perditesimi per here te fundit 11 dhjetor,2016.

Tags:HUBBLE, RRUGA E QUMESHTIT, YJET

Advertisements