Leshuar me 10 dhjetor 1999, observatori XMM-Newtoni i rrezeve -X eshte projektuar per te hetuar disa nga fenomenet me te dhunshme ne Univers. Burimet qe leshojne sasi te medha te rrezeve X, qe perfshijne mbetjet e shperthimeve te supernovave dhe rrethinave te vrimave te zeza.

Zbulimi i ketyre rrezatimeve energjike eshte nje perpjekje e frikshme, qe kerkon teknika qe jane shume te ndryshme nga ato te perdorura ne teleskopet tradicionale. Ne rastin e XMM-Newton, ajo mbart tre teleskope e 58 pasqyra te mbivendosur mbi secilen. Keto ulen ne fund te nje tubi 7 m te gjate, kurse ne anen tjeter jane instrumentet shkencore ne fokus.

Te dy imazhe ne kete kolazh jane marre nga dy kamerat e monitorimit me rezolucion te ulet te montuara ne ne teleskop.

Kamerat jane perdorur fillimisht nga kontrolloret per te pare se si krahet diellore shpalosen pas nisjes.

Kur keto imazhe jane kapur me 14 shtator 2016 ne 06:50 GMT, XMM-Newton ishte ne orbiten e saj te 3070 ne rreth 50 000 km lartesi dhe ne kontakt me kontrolloret e misionit ne kontrollin e misionit te ESA;s ne Darmstadt te Gjermanise, nepermjet antenes ne Kourou, French Guiana.

Gjithashtu shiko dhe:http://www.esa.int/spaceinimages/Images/2015/05/XMM-Newton_self-portraits_with_planet_Earth

Per me shume rreth XMM-Newton,vizitoni:http://sci.esa.int/xmm-newton/,Mission operations

Perditesimi per here te fundit 10 dhjetor,2016.

Tasg:EKSPLORIMI I SISTEMIT DIELLOR, UNIVERSI

Advertisements