Konstelacioni i Virgjereshes (Virgo) eshte vecanerisht e pasur me galaktika, pjeserisht per shkak te pranise se nje koleksioni masiv dhe te lidhur gravitacionalisht- prej mbi 1300 galaktikash te quajtura edhe si Grumbulli i Virgjereshes . Nje anetar i vecante i ketij komuniteti kozmik,eshte edhe NGC 4388,qe eshte kapur ne kete imazh, shikuar nga Kamera Planetare me Fushe te Gjere 3 te Teleskopi Hubble te NASA/ESA’s.

E vendosur rreth 60 milione vite drite larg, NGC 4388 eshte duke perjetuar disa nga efektet me pak te pershtatshme qe vijne me perkatesin e ketij grupi masiv galaktikor. Ajo eshte duke kaluar neper nje transformim dhe ka marre nje identitet disi te hutuar.

Ndersa periferia e kesaj galaktike duket e qete dhe pa tipare dalluese, nje tipar klasik i nje galaktike eliptike,eshte qendra e saj qe tregon korsit e shquara te pluhurit qe perfshijne dy krahet simetrike spirale, te cilat dalin nga ngjyra te ndezura nga thelbi galaktikor – qe eshte edhe nga nje nga tiparet e dukshme te nje galaktike spirale.Brenda armeve spirale , pikat e ndritshme blu shenojne vendndodhjen e yjeve te rinj, qe tregon se NGC 4388 ka pritur nje bresheri te fundit te formimit te yjeve.

Pavaresisht nga disa gjera, NGC 4388 eshte klasifikuar si nje galaktike spirale. Kombinimi i saj i pazakonte i karakteristikave mendohet te jete shkaktuar nga nderveprimet mes NGC 4388  dhe Grumbullit te Virgjereshes.

Credit:ESA/Hubble & NASA

Perditesimi per here te fundit 5 dhjetor,2016.

Tags:Hubble,Galaktika,Universi.

Advertisements