Drita e nje ylli ne mjegullnajen e Flakte eshte e dukshme ne kete skene kozmike.E njohur ndryshe si IC 405, rete nderyjore te gazit qendrojne rreth 1.500 vite-drite larg ne drejtim te konstelacionit te Auriga. AE Aurigae, ylli i ndritshem ne te majtem e siperme ne kuader, eshte nje yll i madh dhe tejet i nxehte, i tipit -O duke levizur me shpejtesi neper hapesire, ka te ngjare te nxjerre jashte nga perplasja e sistemeve te shumta-yjore me mjegullnajen e Orionit miliona vjet me pare. Tani prane IC 405,shpejtesia e larte e yllit ka jonizuar rrezatimin ultra-vjollce qe i ka bere nje shkelqim ne ngjyre te kuqe. Ashtu si te gjithe yjet e tjere masiv AE Aurigae do te jete jeteshkurter –pse?, sepse karburanti i tij berthamor do te mbarohet shume shpejt dhe ne nje te ardhme do te shpertheje ne nje supernova. Kjo fotografi largpamese me ngjyra perfshin rreth 5 vjet-drite ne nje distance te vleresuar nga mjegullnaja e flakte.Gjithashtu shiko dhe http://www.adamblockphotos.com/ic405.html

Perditesimi per here te fundit 4 dhjetor,2016.

Image Credit & Copyright: Adam Block, Mt. Lemmon SkyCenter, Univ. Arizona

Tags:Yje,Mjegullnajat,Rruga e Qumeshtit.

Advertisements