Hulumtuesit mund te kene zbuluar kanditatin e pare per “exomoon-ose egzohene” – nje hene qe rrotullohet rreth nje planeti qe shtrihet jashte sistemit tone diellor. Duke perdorur nje teknike te quajtur “mikrolente”, ata vënë re ate qe mund te jete ose nje hene dhe nje planet – ose nje planet dhe nje yll. Koncepti i ketij artisti paraqet dy mundesi, e para/ne te majte nje planet me nje hene ashtu si toka, dhe nje yll me nje planet pjesa djathtas. Nese skenari i henes eshte i vertete, hena do te peshoje me pak se Toka, dhe planeti do te jete me i madh se Jupiteri.

Shkencetaret nuk mund te konfirmoje rezultatet pjeserisht per shkak te ngjarjes mikrolente qe ndodhe nje here, per shkak te takimeve te rastesishme. Ngjarjet ndodhin kur nje yll apo planet ndodh qe te kaloje perpara nje ylli me te larget, duke shkaktuar qe ylli te shndrite. Nese objekti i kaluar ka nje shoqerues – ose nje planet ose hene – ajo do te ndryshoje efektin e ndritshmerise. Pasi ngjarja eshte e gjate, eshte e mundur per te studiuar objektin qe kalon . Por rezultatet ende nuk do te jene ne gjendje te bejne dallimin ne mes te nje planeti dhe nje hene. Te dy jane shume te zbehete per tu shikuar.

Ne te ardhmen, mund te jete e mundur per te marr ndihmen e teleskopeve te shumte per te shikuar nje ngjarje si kjo se si ndodh, dhe te konfirmojme pranine e nje egzohene.

Perditesimi per here te fundit 4 dhjetor,2016.

Tags:Universi,Egzoplanete

Advertisements