Ky eshte nje reflektim shkelqyes i mjegullnajes NGC 2023 qe gjendet rreth 1500 vite-drite nga Toka. Ajo eshte e vendosur ne konstelacionin e Orionit (gjahtarit), ne nje zone prestigjioze te qiellit ne afersi te mjegullnajes se Flakes dhe Kokes se Kalit. E gjithe struktura e NGC 2023 eshte e gjere,me 4 vite-drite ne diamter. Kjo fotografi e teleskopit Hubble merr vetem pjesen jugore, me hije delikate te ngjyrave te ngjashme me ato te nje muzgu ne Toke.

NGC 2023 rrethon nje yll te ri masiv te tipit-B. Keto yje jane te medha, te ndritshme dhe blu-te bardhe ne ngjyre, dhe kane nje temperature te larte ne siperfaqe, duke qene disa here me shume te nxehte se dielli. Energjia e emetuar nga ylli i tipit B e ndricon mjegullnajen NGC 2023 , duke rezultuar ne shkelqimin e saj te larte te siperfaqes: lajm i mire per astronomet te cilet deshirojne ta studiojne ate. Vete Ylli eshte jashte fushes se pare,i cili ndodhet ne te majten e siperme, dhe drita e saj e shkelqyese eshte e shperndare nga sistemi optik i Hubble, duke krijuar nje shperthim te ndritshem ne te gjithe anen e majte te ketij imazhi, i cili nuk eshte nje tipar i vertete i mjegullnajes.

Kjo foto eshte krijuar nga imazhet e shumta te marra me Kameran me Fushe te Gjere te Kamerave te avancuara te Hubble per studim. Ekspozimet permes nje filtri blu (F475W) jane me ngjyre blu, ekspozimet permes nje filtre te verdhe (F625W) jane me ngjyre te gjelber dhe imazhet nepermjet afer infra te kuqe (F850LP) jane treguar ne te kuqe.

Credit:ESA/Hubble & NASA

Perditesimi per here te fundit 3 dhjetor,2016.

Tags:Hubble,Mjegullnaja,Rruga e Qumeshtit.

Advertisements