Callisto eshte Hena ose sateliti i 8-te, qe rrotullohet rreth Jupiterit dhe i 2-ti per madhesi

Distanca: 1,883,000 km from Jupiter
Diametri: 4800 km
Masa: 1.08e23 kg

Callisto u zbulua nga Galileo dhe Marius ne 1610.

Ndryshe nga Ganymede, Callisto duket te kete pak strukture te brendshme, megjithate ka argumente nga te dhenat e koheve te fundit , se materialet e brendshme jane vendosur pjeserisht, me perqindjen e shkembit ne rritje drejt qendres.
Callisto eshte akull rreth 40% dhe 60% shkemb/ hekuri.
Siperfaqja e Callisto eshte mbuluar plotesisht mes kratereve. Siperfaqja eshte shume e vjeter, si pjeset malore te (Henes – Tokes) dhe Marsit. Callisto ka siperfaqe te vjeter dhe krateret qe ndodhen ne siperfaqe jane pothuajse qe ne kohen e evolucionit te Sistemit Diellor.

Krateret e medha jane te rrethuar nga nje seri unazash koncentrike, qe duken si çarje e madhe, por qe jane zbutur nga levizjet e ngadalta te akullit. Krateri me i madh eshte Valhalla rreth 3000 km ne diameter.
Nje tjeter karakteristike interesante eshte Lidhja Gipul , nje seri e gjate e kratereve te rreshtuar ne nje vije te drejte. Kjo ndoshta eshte shkaktuar nga nje objekt, qe u shkeput ne rrotullim si ( Kometa SL 9) .

Callisto ka nje atmosfere shume te holle te perbere nga dioksidi i karbonit.
Anija Galileo ka zbuluar prova te nje fushe te dobet magnetike qe mund te tregoje nje lloj uji te kripur nen siperfaqe

Historite e ndryshme gjeologjike te Callisto`s dhe Ganymede kane qene nje problem i rendesishem per shkencetaret planetare, (kjo mund te jete e lidhur me evolucionet jonormale ne Ganymede). Callisto jep nje reference komplekse per te kuptuar se si kane qene Henat e tjera ne kohet e hershme.

Marre nga:http://www.universalb.com/showthread.php/15-Hena-Callisto

Peerditesimi per here te fundit 3 dhjetor,2016.

Tags:Henat e Sistemit Diellor,Sistemi Diellor,Jupiteri.

Advertisements