Nje vit drite, shkurtimi: ly-light years (ndonjehere gabimisht e referuar si nje vit-drit) eshte nje njesi gjatesie e perdorur per te shprehur distanca astronomike. Ajo eshte rreth 9 trilion kilometra ose 6 trilion milje. (Shenim) Sic eshte percaktuar nga Bashkimi Astronomikal Nderkombetar (IAU), nje vit-drite eshte distanca qe drita udheton ne vakum ne nje vit (365,25 dite). Per shkak se ajo perfshin fjalen ‘vit’, termi vit-drite eshte keqinterpretuar ndonjehere si nje njesi e kohes.

Nje vit drite eshte nje njesi distance. Kjo eshte distanca qe drita ka udhetuar ne nje vit. Drita leviz me nje shpejtesi pre 300,000 kilometra (km) cdo sekonde. Pra, ne nje vit, ajo udheton rreth 10 trillion km.Nje vit drite eshte e barabarte me 9,500,000,000,000 kilometra.

Vite-drite eshte me shpesh e perdorur duke shprehur distancat e yjeve dhe objekteve te tjera te largeta si galaktikat, sidomos ne publikime te njohura shkencore. Njesia e perdorur zakonisht ne astrometrine profesionale eshte Parsec (simboli: pc, qe eshte rreth 3.26 vite drite.

1 vit drite = 946,073,047,2580,800 meter (egzaktesisht)
≈ 9.461 petametres
≈ 9.461 trillion kilometer
≈ 5.878625 trilion milje
≈ 63241.077 njesi astronomike
≈ 0.306601 parsecs

Perditesimi per here te fundit 9 mars, 2018.

 

Advertisements