Ky diagram tregon se si shkencetaret percaktuan madhesine e nje halo te galaktikes se Andromedes (Messier 31,M 31). Per shkak se gazi ne halo eshte i erret, ekipi e ka matur ate duke perdorur driten nga kuazaret,thelbi shume i larget dhe i ndritshem i galaktikave aktive mundesuar nga vrimat e zeza. Ata verejten kuazaret ‘drita e te cileve udhetoi neper gazin e nderhyre. Gazi ne halo e ka thithur driten gje qe i ben Kuazaret te shfaqen te erret ne nje game shume te vogel te gjatesis valore. Duke matur renien e horizontit te vogel ne shkelqim ne ate game te vecante shkencetaret mund te thonin se sa shume gaz eshte mes nesh dhe cdo Kuazari. Disa Kuazar nuk treguan renie te horizontit ne shkelqim, dhe kjo ka ndihmuar te percaktojne madhesine e halove.

Credit:NASA, ESA, and A. Feild (STScI)

Lexoje artikullin e plote te leshuar nga NASA:http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2015/15/full/

Perditesimi per here te fundit 29 nentor,2016.

Tags:Hubble,Galaktika,Universi.

Advertisements