Hena e akullt e Saturnit Mimas eshte e vogel krahasuar me unazat e medha te planetit.

Sepse Mimas (qe gjendet ne pjesen e poshtme te majte te imazhit) duket e vogel ne kete krahasim,dhe mund te duken se unazat jane shume me te medha, por kjo nuk eshte rasti. Shkencetaret mendojne se unazat jane jo me shume se disa here aq masive sa vete hena Mimas, ose ndoshta vetem nje pjese e mases se Mimas ‘. Cassini pritet te percaktoje masen e unazave te Saturnit duke leshuar sinjale radioje kur anija do te fluturoje afer unazave.

Unazat, te cilat jane te vogla,te perbera nga grimca te akullta te shperndare ne nje zone te gjere, dhe jane jashtezakonisht te holla – ne pergjithesi jo me te trashe se kulmin i nje shtepie. Keshtu, pavaresisht nga permasat e tyre gjigande, unazat permbajne nje sasi te habitshme te vogel te materialeve.

Mimas eshte 246 milje (396 kilometra) e gjere.

Kjo pikepamje duket e drejt ne anen e ndricuar nga dielli e unazave prej rreth 6 grade mbi aeroplanin unazor. Imazhi eshte marre ne driten e kuqe me kameran me kend te gjere te anijes Cassini me 21 korrik, 2016.

Pamja eshte marre ne nje distance prej rreth 564.000 milje (907,000 kilometra) nga Saturni ose faza, prej nje kendi 31 gradesh. Shkalla e imazhit eshte 34 milje (54 kilometra) ne pixel.

Misioni Cassini eshte nje projekt bashkepunues i NASA-s, ESA’s dhe Agjencise hapesinore te Italise. Labaratori i Motoreve Reaktiv-JPL, nje ndarje e instutit te teknologjise Kaliforni ne Pasadena, menaxhon misionin per Drejtorine e Misioneve Shkencore te NASA-s,ne Washington. Orbiter Cassini dhe dy kamerat e saj ne bord jane projektuar dhe zhvilluar nga JPL. Qendra e operacioneve te imazheve eshte e bazuar ne Institutin e Shkencave Hapesinore ne Boulder, Kolorado.

Per me shume informacion rreth misionit Cassini-Huygens vizitoni http://saturn.jpl.nasa.gov dhe http://www.nasa.gov/cassini.

Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Perditesimi per here te fundit 28 nentor,2016.

Tags:Cassini,Planetet,Saturni,Sistemi Diellor, Jet Propulsion Laboratory,Henat e Sistemit Diellor.

Advertisements