Ky grup delikat blu me yje – ne fakt eshte nje galaktike e parregullt e quajtur IC 3583 – qe eshte rreth 30 milione vite drite larg ne konstelacionin e Virgjereshes (Virgo).

Kjo mund te duket se nuk ka nje strukture te dukshme, por IC 3583 eshte gjetur te kete nje bar te yjeve qe kalon neper qender te saj. Keto struktura jane te zakonshme ne te gjithe Universin, dhe jane gjetur ne shumicen e galaktikave Spirale , ne shume te parregullta, dhe disa galaktika lentikulare. Dy nga fqinjet tane te afert kozmik, Reja e Madhe dhe e Vogel e Magalanit, jane te mbyllura, duke treguar se ata mund te kene qene dikur galaktika te mbyllura spirale qe jane shqyer nga terheqja gravitacionale e Rruges se Qumeshtit.

Dicka e ngjashme mund te kete ndodhur me IC 3583. Kjo galaktike e vogel mendohet te jete ne bashkeveprim gravitacional me ndonje galaktike aty prane, me sakte me spiralen Messier 90. Se bashku, te dy formuan nje cift te njohur si Arp 76. Eshte ende e paqarte nese ky eshte shkaku i paraqitjes se parregullt te IC 3583– por per cfaredo shkaku, galaktiken e ben te cuditshme ne kete imazh nga teleskopi Hubble i NASA/ESA’s ,si nje dritez ne hapesire.

Credit:ESA/Hubble & NASA

Perditesimi per here te fundit 28 nentor,2016

Tags:Hubble,Galaktika,Universi.

Advertisements