Se bashku me driten e dukshme dhe ngrohtesine e emetuar vazhdimisht nga dielli yne ,ne na vjen nje spekter i tere i rrezeve-X dhe rrezatimi ultravjollce qe rrjedh drejt Tokes.Satelitet e rinj CubeSat – nje satelit ne miniature qe ofron nje platforme me kosto te ulet per misione – eshte tani ne hapesire duke observuar nje klase te veçante te rrezeve-X qe ka qene pak e studiuar.

Download this video in HD formats from NASA Goddard’s Scientific Visualization Studio

Me 9 qershor 2016, NASA-leshoi, MinXSS,nje CubeSat qe filloi punen shkencore, me mbledhjen e te dhenave te rrezeve-X. Shiko videon per te shikuar nje shperthim me intensitet te ulet diellor – nga 21 korriku,i 2016. Imazhet e shperthimit u kapen nga Observatori Dinamik Diellor i NASA-s; te dhenat e MinXSS te treguar ne te djathte tregon rreze-X te verejtura ne hapesire afer-tokes nga CubeSat para dhe gjate shperthimit.

Çdo lloj i rrezatimit diellor percjell informacion te veçante ne lidhje me vetite fizike te flakerimave diellore. Keto te dhena zbuluan temperaturen, dendesine dhe bollekun e materialit diellore gjate shperthimit, te gjitha faktore kritik per te percaktuar se si flakerimat diellore zhvillohen. Ne fund te fundit, atmosfera e siperme e diellit me shperthimet diellore kane ndikim te drejtperdrejte ne toke:rrezet-X nga dielli mund te prishin hapesiren afer-tokes, duke demptuar GPS,valet e radios dhe sinjale te tjera te komunikimit. Klasa e rrezeve-X qe MinXSS ka verejtur jane veçanerisht te rendesishme per ndikimin e tyre ne nivelin e atmosferes se siperme te quajtur jonosfere.

Credits: NASA’s Goddard Space Flight Center/LASP/MinXSS/SDO/Joy Ng, producer

Linke te ngjashme

NASA’s Goddard Space Flight Center

Perditesimi per here te fundit 26 nentor,2016.

Tags:CubeSat,Dielli,Sistemi Diellor,Teknologji.

Advertisements