Faza e pare ne fundin e lojes Dramatike per anijen Cassini

Nje udhetim emocionuese eshte gati te filloje per anijen Cassini te NASA-s. Inxhinieret kane rritur animin e sondes ne lidhje me ekuatorin e planetit dhe unazave. Dhe me 30 nentor, pas nje shtytjeje te lehte gravitacionale nga hena e Saturnit Titan, Cassini do te hyje ne fazen e pare te fundit te lojes dramatike te misionit.

Nisur ne vitin 1997, Cassini ka zhvilluar nje turne ne sistemin Saturnian pasi arriti atje ne vitin 2004 per nje studim te ngushte te planetit , unazave te tij dhe te henave. Gjate udhetimit te tij, Cassini ka bere zbulime te shumta dramatike, duke perfshire nje oqean global brenda henes Enceladus dhe deteve te lengshem te metanit ne Titan.

Midis 30 nentorit dhe 22 prillit, Cassini do te bej nje orbite mbi dhe nen polet e Saturnit,duke u zhytur çdo shtate dite – ne nje total prej 20 here – permes rajonit te pashkelur me pare ne buzen e jashtme te unazave kryesore.

Ne shume prej ketyre fazave, instrumentet e Cassini do te perpiqen direkt per te studiuar grimcat e unazave dhe molekulat e gazrave te zbehta qe jane gjetur ne afersi te unazave. Gjate dy orbitave te para, anija do te kaloje direkt nepermjet nje unaze jashtezakonisht te zbehte e prodhuar nga meteore te vegjel e prere me dy henat e vogla Janus dhe Epimetheus. Kalimet e unazes ne mars dhe prill do te dergoje anijen neper unazen e jshtme F.

“Edhe pse ne jemi duke fluturuar prane unazes F qe ne e kemi bere, ne ende do te jemi me shume se 4,850 milje (7,800 kilometra) large. Ka shume pak problem rreth rrezikut te pluhurit ne ate varg,” tha Earl Misri, meagjer i prohektit Cassini ne JPL.

Misioni Cassini eshte nje projekt bashkepunues i NASA-s, ESA’s dhe Agjencise hapesinore te Italise. Labaratori i Motoreve Reaktiv-JPL, nje ndarje e instutit te teknologjise Kaliforni ne Pasadena, menaxhon misionin per Drejtorine e Misioneve Shkencore te NASA-s,ne Washington. Orbiter Cassini dhe dy kamerat e saj ne bord jane projektuar dhe zhvilluar nga JPL. Qendra e operacioneve te imazheve eshte e bazuar ne Institutin e Shkencave Hapesinore ne Boulder, Kolorado.

Per me shume informacion vizitoni:https://saturn.jpl.nasa.gov/news/2966/ring-grazing-orbits

1-http://www.nasa.gov/cassini

2-http://saturn.jpl.nasa.gov

Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Perditesimi per here te fundit 22 nentor,2016.

Tags:Cassini,Sistemi Diellor,Planetet,Henat e Sistemit Diellor.

Advertisements