-Galaktika NGC 1068 mund te shihet ne kete pamje te ngushte nga teleskopi Hubble i NASA’s.Ndersa pamja e energjise se larte te teleskopit NUSTAR zbuluar ne rreze-X ishte ne gjendje per te marre nje pamje akoma me te mire te nje vrime te zeze qendrore, ne qender te kesaj galaktike . Kjo vrime e zeze aktive – e paraqitur si ilustrim ne kuadrat si zoom – eshte nje nder vrima e zeza me te fshehura qe njohim ne qender te galaktikave, qe do te thote se ajo eshte e rrethuar nga rete shume te trasha te gazit dhe pluhurit.

 

Click here for larger version of PIA20058
Nje koncept grafik e vrimes se zeze ne zemer te galaktikes NGC 1068.Kliko ne imazh per pamje me te madhe.

Galaxy NGC 1068 is shown in visible light and X-rays in this composite image. High-energy X-rays (magenta) captured by NASA's NuSTAR, are overlaid on visible-light images from both NASA's Hubble Space Telescope and the Sloan Digital Sky Survey.

Galaktika NGC 1068 eshte paraqitur ne driten e dukshme dhe ne rreze X ne kete imazh te perbere. Energjia e larte ne rreze-X(ne ngjyrues te kuq) kapur nga teleskopi NuSTAR,i cili eshte i perbere nga imazhe te Teleskopit Hubble te NASA-s dhe ”Sloan Digital Sky Survey”. Drita e rrezeve-X vjen nga nje vrime aktive e zeze supermasive, e njohur gjithashtu si nje Kuazar, ne qender te galakktikes. Kjo vrime Supermasive e zeze eshte studiuar gjeresisht per shkak te afersise se tij relativisht te afert me galaktiken tone. NGC 1068 eshte rreth 47 milion vite drite larg ne konstelacionin Cetus. NuSTAR eshte i pari qe arrit te depertonte ne muret e kesaj vrime te zeze ne qender te kesa galaktike.

Per me shume informacion, visitoni http://www.nasa.gov/nustar dhe http://www.nustar.caltech.edu/.

Perditesimi per here te fundit 20 nentor,2016.

Image credit: NASA/JPL-Caltech/Roma Tre Univ.

Tags: Hubble Space Telescope, NuSTAR,Vrima te Zeza,Galaktika,Universi.

Advertisements