Abell 665: Bashkimi i grupimeve galaktikore mund te gjeneroje vale te medha tronditese, te ngjashme me fronte te ftohta te motit ne Toke. Ky sistem, i njohur si Abell 665, ka nje vale shokuese jashtezakonisht te fuqishme, e dyta pas grupimit te famshem Bullet. Ketu, rrezet X nga Chandra jane ne (blu),ku tregojne gazin e nxehte ne grupim. Imazhi i Chandras eshte shtuar ne emitimin e radios ne te (purpurt) dhe te dhena te dukshme te marre nga Anketa digjitale e qiellit ,ku tregon galaktikat dhe yjet (ne te bardhe).

Lexo ne hollesi:

Qendra Hapesinore Marshall e NASA ne Huntsville, Alabama, menaxhon programin Chandra per Drejtorine Shkencore te NASA-s ne Uashington. Observatori Astrofizikal Smithsonian ne Cambridge, Massachusetts, kontrollon operacionet e shkencore te Chandra-s.

Image credit: X-ray: NASA/CXC/Univ. of Alabama/S.Dasadia et al, Radio: NSF/NRAO/VLA, Optical: SDSS
Info ne anglisht:http://chandra.harvard.edu/

Per me shume rreth teleskopi Chandra,ne shqip:https://astroalbastronomy.wordpress.com/category/observatori-chandra-i-rrezeve-x/

Perditesimi per here te fundit 19 nentor,2016.

Tags:Chandra i rrezeve-X,Universi.

Advertisements