Koncepti i ketij artisti tregon silueten e nje planeti shkembor, te quajtur HD 219134b,se si ai kalon perpara yllit te tij. Ne nje distance prej 21 vite-drite larg, planeti eshte relativisht afer qe eshte nje bonus per astronomet, sepse kto planete qe tranzitojne jane ideale per studime te hollesishme te atmosferave te tyre. Ajo u zbulua duke perdorur instrumentin HARPS te teleskopit italian Kombetar Galileo 3.6 metrash ne ishujt Canary, dhe nga teleskopi hapesinore Spitzer i NASA-s.

Planeti, i cili eshte rreth 1.6 here madhesia e Tokes, eshte edhe planeti i pare me i afert i konfirmuar te jet shkembor jashte sistemit tone diellor. Ai orbiton nje yll qe eshte me i ftohte dhe me i vogel se dielli yne,dhe ben nje orbite orej 3 ditesh. Afersia e planetit ndaj yllit do te thote se ky planet ka temperatura te larta dhe jo ideale per jete.

Tranzitimi i planeteve jane nje nder objektiva ideale per astronomet qe duan te dine me shume per kompozimet planetare dhe te atmosferes se tyre. Kur nje planet kalon para yllit te tij, ajo shkakton qe drita e yllit te zbehet, dhe teleskopet mund ta masin kete efekt. Nese molekulat jane te pranishme ne atmosferen e planetit, ata mund te thithin gjatesi valore te caktuara te drites, duke lene gjurme ne driten e yjeve. Ky lloj i teknikes do te perdoret ne te ardhmen per te hetuar planetet potencialisht te banueshem dhe te kerkojn per shenja e jetes.

CreditNASA/JPL-Caltech

Perditesimi per here te fundit 17 nentor,2016.

Tags:Teleskopi Spitzer,Egzoplanete.

 

Advertisements