Nje lugine e re e madhe e zbuluar ne hemisferen jugore te Merkurit ofron me shume prova se planeti i vogel me afer diellit eshte zvogeluar.

Shkencetaret perdoren imazhe nga anija MESSNENGER e NASA-s per te krijuar nje harte topografike me rezolucion te larte te nje lugine te gjere qe u zbulua – me shume se 620 milje (1.000 kilometra) e gjate – e shtrire ne nje basen te quajtuar Rembrandt, nje nga basenet me te medha dhe me te rinj ne planetin e merkurit . Rreth 250 milje (400 kilometra) i gjere dhe 2 milje (3 kilometra) i thelle, lugina e madhe e Merkurit eshte me e vogel se ‘ Valles Marineris‘ e Marsit, por me i madh se ”Kanioni i Madh” ne Ameriken e Veriut dhe me gjere dhe me e thelle se sa Lugina e madhe ne afriken lindore.

“Ndryshe nga luginat e tokes, lugina e madhe e Merkurit nuk eshte shkaktuar nga zberthimi i pllakave tektonike; por kjo eshte si rezultat i tkurrjes globale ne nje pllake “, tha Tom Watters. Watters eshte autori kryesor i nje letre  te botuar ne Geophysical Research Letters ne baze te dhenave nga orbiteri MESSENGER,gjate fazes orbitale te misonit te tij

Video: Animacion i nje pamje 3-D e lugines se madhe te merkurit, sic shihet ne nje mozaik te imazheve te marra nga anija MESSENGER e NASA-s.Credits: NASA/JHUAPL/Carnegie Institution of Washington/DLR

Perditesimi per here te fundit 28 janar, 2018.

Credits: NASA/JHUAPL/Carnegie Institution of Washington/DLR/Smithsonian Institution

Tags:MERKURIORBITERI MESSENGERPLANETETSISTEMI DIELLOR

 

Advertisements