Te udhehequr nga Max Planck i insitutit per Radio Astronomi (MPIfR) ne Bon, nje ekip astronomesh kane perdorur Informetrin e Teleskopit Shume te Madhe te ESO’s(VLTI) ne Observatorin e Paranal-it per te marre nje imazh te vecante te sistemit te yllit Eta Carinae ne mjegullnajen e Carinas.

Ky sistem binar kolosale perbehet nga dy yje masiv qe rrotullohen rreth njeri-tjetrin dhe qe jane shume aktiv, duke prodhuar erera yjore te cilat udhetojne me shpejtesi deri ne dhjete milione kilometrash ne ore.
Fuqia yjeve binar te Eta Carinae krijojn fenomene dramatike. Nje “shperthim te madh” ne sistem qe eshte vezhguar nga astronomet ne vitin 1830.
Zona qendrore, ku ererat perplasen eshte relativisht e vogel – nje mije here me e vogel se mjegullnaja Homunculus  – saqe qe teleskopet ne hapesire dhe ne toke deri me tani nuk kane qene ne gjendje te marrin imazhe ne detaje.

Imazhi i ri i VLTI qarte pershkruan strukturen qe ekziston ne mes te dy yjeve Eta Carinae-.
“Endrrat tona u realizuan, sepse ne tani mund te marrim imazhe tejet te mprehta ne infra te kuqe. VLTI na ofron nje mundesi unike per te permiresuar te kuptuarit tone fizik te Eta Carinae dhe shume objekteve te tjera te rendesishme “, tha Gerd Weigelt.

Pervec imazheve, vezhgimet e zones se perplasjes bene te mundur per te matur shpejtesine e ererave te forta yjor. Duke perdorur keto shpejtesi ,ekipi i astronomeve ishin ne gjendje per te prodhuar modele me te sakta kompjuterike te struktures se brendshme te ketij sistemi interesant yjor, i cili do te ndihmoje te rrise te kuptuarit tone se si keto lloj yjesh jashtezakonisht te larta ne mase evolojne.

Zbulimi eshte disponueshem ne nje leter publikuar ne Astronomy and Astrophysics.

Imazhe

Detailed look on Eta Carinae

Pamja Eta Carinae

Highest resolution image of Eta Carinae

Pamja me rezolucion me te larte marre ndonjehere Eta Carinae

Digitized Sky Survey Image of Eta Carinae Nebula

Imazh nga ”Digitized Sky Survey ” mjegullnajes Eta Carinae.

The Carina Nebula in the constellation of Carina

Vendodhja e mjegullnajes Carina ne yjesine e Carinas

Panoramic view of the WR 22 and Eta Carinae regions of the Carina Nebula*

Pamje panoramike e rajonit Eta Carinae ne mjegullnajen e Carinas*

One Picture, Many Stories

Nje pikture, shume histori

The Carina Nebula imaged by the VLT Survey Telescope

Mjegullnaja e Carinas nga VLT

Eta Carinae

Eta Carinae

Video

Zoom on Eta Carinae

Zoom ne Eta Carinae

Animation of Eta Carinae and its surrounding

Animacionii Eta Carinae and rrethinave te tij.
Tags:Teleskopi Shume i Madh VLT,Yje,Mjegullnaja,ESO.
Advertisements