Kjo skene tregon roverin Marsian ”Curiosity” i NASA-s ne nje vend te quajtur “Windjana”, ku roveri ka gjetur shkembinj qe permbajne minerale mangan-oksidi, te cilat kerkojne uje te pasur dhe kushte oksidimi te fuqishem per tu formuar.
Kimikatet qe gjenden ne shkembinjte marsian nga roveri Marsian ”Curiosity” i NASA-s sugjerojne se Planeti i Kuq dikur kishte me shume oksigjen ne atmosferen e saj se ajo ka tani.
Hulumtuesit gjeten nivele te larta te oksideve te manganezit duke perdorur nje instrument lazer-qitje ne bordin e Roverit.
Ky hulumtim gjithashtu shton kontekste te rendesishem per te dhena te tjera ne lidhje me oksigjen atmosferik ne te kaluaren e Marsit. Nga ky kontekst, niveli me i larte i oksigjenit mund te lidhet me nje kohe kur uji-nentokesore ishte i pranishem ne zonen e studimit ne kraterin Gale.
Burimi<<http://go.nasa.gov/28WcDob>>

(credit: NASA/Jet Propulsion Laboratory-Caltech)

Perditesimi per here te fundit 12 nentor,2016.

Tags:Curiosity,Planetet,Marsi,Sistemi Diellor.

Advertisements