Vetem 15 minuta pas qasjen se saj me te afert me Pluton me 14 korrik 2015,anija New Horizons e NASA-s kishte kthyer kamerat e tij prapa dhe ka shikuar kete pikepamje te mrekullueshme te muzgut ne Pluto,ku shfaqen e malet e akullta dhe fushat e sheshta te akullit qe shtrihen ne ne kete pamje. Rajoni i qete i fushes se quajtur jozyrtarisht Sputnik Planum (djathtas) eshte i rrethuar ne perendim (majtas) nga malet e thyera deri ne 11.000 kembe (3.500 metra) te larte, duke perfshire edhe emrin joformalisht Norgay Montes ne plan te pare dhe Hillary Montes ne horizont . Ne te djathte, ne lindje te Sputnik, eshte nje rajon akullnajsh. Imazhi eshte marre nga nje distance prej 11.000 milje (18.000 kilometra) ne Pluto; skena eshte 780 milje (1.250 kilometra) e gjere.

Burimi: NASA/JHUAPL/SwRI

Perditesimi per here te fundit 10 nentor,2016.

Tags:New Horizons,Planetet Xhuxh,Pluto,Sistemi Diellor.

Advertisements