Animacion ketij artisti tregon nje yll xhuxh kaf i rrethuar nga nje disk pluhuri ku mund te formohen planetet.Teleskopi Spitzer i NASA’s e zbuloi kete disk te tille rreth nje ylli xhuxh per cudi te ulet e kafe, ose “sic njihen ndryshe keta -yje te deshtuar.” Ylli Xhuxh i kaf, i quajtur OTS 44 eshte vetem 15 here me i madh se Jupiteri, duke e bere ate yllin me te vogel xhuxh te kafte te njohur qe te prese formimin e planeteve, ose diqeve protoplanetare.

Astronomet besojne se ky sistem i pazakonte ne fund do te linde planete. Nese eshte keshtu, ata spekulojne se disku OTS 44 ka mase te mjaftueshme per tu bere nje gjigant i vogel me gaz dhe me disa planete shkembore me madhesine e tokes.

OTS 44 eshte rreth 2 milion vjet i vjeter. Ne kete moshe relativisht te re,yjet xhuxh te kaf jane te ngrohte dhe shfaqen me ngjyre te kuqerremte. Me moshen, ata rriten behen me te fresket dhe te erret.

This graph of data from NASA's Spitzer Space Telescope shows that an extraordinarily low-mass brown dwarf, or 'failed star,' called OTS 44, is circled by a disc of planet-building dust.

Spitzer ishte ne gjendje per te pare kete disk te pazakonte duke matur shkelqimin e saj infra te kuq. Ndersa nje xhuxh kaf pa nje disk-ose i zakonte (ka vija te kuq te nderprere) rrezaton driten infra te kuqe ne gjatesi vale me te shkurter, nje xhuxh kaf me nje disk (linja portokalli) i jep drites infra te kuqe me teper gjatesi vale me te gjate.

Gjithashtu shiko edhe:

Spitzer Space Telescope

Image credit: NASA/JPL-Caltech/Harvard-Smithsonian CfA

Tags:Teleskopi Spitzer,Yje,Egzoplanete.

Advertisements