Shikoni permes ketyre reve kozmike e kataloguar si NGC 281 dhe ju mund te humbisni yjet e grupimit te hapur te njohur si IC 1590. Megjithate, i formuar ne kuader te nje mjegullnaje te re, yjet masive te grupimit  ne fund te fundit kane fuqi te perhapin shkelqimin e mjegullnajes. Forma ne kete portret te NGC 281 jane kolonat e skalitur dhe rruazat e dendura te pluhurit te pare ne kete siluete. Nese ata mbijetojne aq sa duhet, strukturat e pluhurit mund te jene rajone te reja ku yjet do formohen.  NGC 281 eshte rreth 10,000 vite drite larg ne yjesine e Cassiopeia. Ky imazh e mprehte perbere eshte bere me ane te filtrave te ndryshme, duke kombinuar emetimit nga hidrogjeni, squfuri, dhe atomet e oksigjenit . Ajo perfshin mbi 80 vjet drite ne distance te llogaritur prej NGC 281.

Image Credit & Copyright: Ken Crawford
(Rancho Del Sol Observatory)

https://astroalb-astronomy.blogspot.al/2016/11/portreti-i-ngc-281.html

Starship Asterisk* • APOD Discussion Page
Tags:Fotoja Astronomike e Dites-7.11.2016,Mjegullnaja,Rruga e Qumeshtit.

Advertisements