Sistemi Satelitor i Navigimit te Cikloneve Globale ose (CYGNSS) eshte nje sistem duke u zhvilluar nga Universiteti i Miçiganit dhe Institutit i Kerkimeve Jugperendimore me qellim te permiresimit te parashikimit te stuhive duke kuptuar me mire nderveprimet mes detit dhe ajrit ne afersi te qendres se nje stuhie. CYGNSS do te hetoje thelbin e brendshem te uraganeve per te mesuar ne lidhje me intensifikimin e tyre te shpejte.Ne qershor te vitit 2012 NASA ka sponsorizuar projektin me 152 milione $ – Universitetit te Miçiganit qe eshte duke ndertuar CYGNS.

Pjesemarres te tjere ne zhvillimin e CYGNSS ‘perfshijne Institutin e Kerkimeve Jugperendimore dhe Surrey Satellite Technology .Plani eshte per te ndertuar nje plejade prej tete mikro-satelitesh qe do te nisen ne orbiten e ulet te Tokes. Ky program ka ne plan te leshohet me 12 dhjetor, 2016 dhe pastaj te observoje dy sezone stuhish. NASA ka ne plan per te nisur satelitet ne nje satelit te vetem.CYGNSS eshte i pari i mision i NASA-s si ( pjese e programit te NASA’s Pathfinder).

Misioni CYGNSS do te perdore tete mikro-satelite per te matur shpejtesine e eres mbi oqeanet e Tokes, duke rritur aftesine e shkencetareve per te kuptuar dhe parashikuar uraganet. Çdo satelit do te marre informacion ne baze te sinjaleve nga kater satelitet GPS.

Shiko:

https://www.nasa.gov/cygnss,http://cygnss-michigan.org/.

Credits: University of Michigan/Joseph Xu

Perditesimi per here te fundit 6 nentor,2016.

Tags:Sistemi Satelitor i Navigimit te Cikloneve Globale ose (CYGNSS),NASA,Uragane,Studimi i Planetit Toke,Teknologji,Planeti Toke

Advertisements