Misioni i NASA’s ne shkalle te madhe magntesforike ose MMS, po thyen rekorde. MMS tani mban rekordin boteror te Ginesit per lartesine me te larte te nje sinjali GPS. Duke vepruar ne nje orbite shume eliptike rreth Tokes, satelitet MMS jane te vendosur ne nje lartesi rekord prej 43,500 milje mbi siperfaqe. Te kater anijet MMS perfshijne matjet e GPS ne sistemet e tyre te sakta, te cilat kerkojne poziten dhe orbite tejet te ndjeshme llogaritjeje per te drejtuar formacionet e ngushta fluturuese.

Video:MMS tani mban nje rekord te ri boteror Gines per lartesine me larte te vendosjes se GPSs ne hapesire–43,500 milje mbi siperfaqen e tokes.Download this video in HD formats from NASA Goddard’s Scientific Visualization Studio

Credits: NASA’s Goddard Space flight Center/Genna Duberstein, producer

Me pare kete vit, MMS arriti ndarjen me te afert fluturuese me nje ndarje prej nje gjysme milje te kater anijeve. Kur satelitet jane afer me token, ata levizin ne deri ne 22.000 milje ne ore, duke i bere ata ne perdorim operacional me te shpejte te GPSs

Ende ne vitin e pare te misionit te saj kryesor, MMS eshte duke u dhene shkencetareve njohuri te reja ne magnetosferen e Tokes. Misioni perdor kater satelite individuale qe fluturojne ne nje formacion piramidale .Me Sakte ndjekja e GPS u lejon sateliteve per te mbajtur nje formacion te ngushte dhe te marre me rezolucion te larte vezhgime tre-dimensionale.

Ne pranveren e ardhshme, MMS do te hyje ne fazen 2 te misionit dhe satelitet do te dergohen ne nje orbite edhe me te madhe, ku ata do te shqyrtojne pjese te ndryshme te magnetosferes se Tokes.

Perditesimi per here fundit 4 nentor,2016.

Website i MMS:

Website i Misionit MMS te NASA’s.

Qendra e Fluturimeve Hapesinore Gooddard e NASA’s

Credit: NASA’s Goddard Space Flight Center

Tags:NASA,MMS,Eksplorimi i Sistemit Diellor,Teknologji.

 

Advertisements