Mjegullnaja e Merimanges e njohur edhe si IC 417 eshte nje rajon i pasur me formimin e yjeve, siç shihet ne kete pamje infra te kuqe nga teleskopi Spitzer i NASA-s dhe Micron All Sky Survey Dy (2MASS).E vendosur ne konstelacionin Auriga, IC 417 shtrihet rreth 10,000 vite drite larg. Kjo eshte ne pjesen e jashtme te Rrugës se Qumeshtit, gati pikerisht ne drejtim te kundert nga qendra galaktike.

Nje grup i yjeve te rinj te quajtur “Stock 8” mund te shihet ne te djathten e qendres. Drita nga ky grup eshte ne nje grup me re pluhuri,sic shihet ketu si e gjelbert. Pergjate bishtit dredha-dredha ne qender dhe ne te majte, grupimet e burimeve te kuqe si pika jane edhe yje e rinj.

Ne kete imazh,eshte marre nga gjatesia e vales infra e kuqe, te cilat jane te padukshme per syrin tane. Me nje gjatesi vale prej 1.2 mikron, e zbuluar nga 2MASS, tregohet ne ngjyre blu. Gjatesia e vales se Spitzer eshte 3.6 dhe 4.5 mikron jane ne te gjelbert dhe te kuqe, respektivisht.

http://www.spitzer.caltech.edu/

Credits: NASA/JPL-Caltech/2MASS

Perditesimi per here te fundit 2 nentor,2016.

Tags:Spitzer,Rruga e Qumeshtit,yje.

Advertisements