A eshte vetem nje vrime zeze qe po vjedh rrezatimin e larte te energjise – apo jane dy te tilla? Per te ndihmuar ne gjetjen e kesaj pyetje, astronomet kane perdorur te dhena nga sateliti NUSTAR dhe teleskopi Chandra per te verejtur galaktiken Arp 299, galaktikat enigmatike qe po bashkohen se bashku. Te dy galaktikat e Arp 299 kane qene te mbyllura ne nje lufte gravitacionale per miliona vjet, ndersa vrimat e zeza te tyre qendrore jane duke luftuar veten e tyre. Tipare te reja, me rezolucion te larte duksheme lehte jane te marra nga teleskopi Hubble, ndersa shkelqimi i perhapur i rrezeve X eshte fotografuar nga NUSTAR dhe treguar ne ngjyre te rreme te kuqe, jeshile, dhe blu. Vezhgimet e NUSTAR tregojne se vetem nje nga vrimat e zeza qendrore eshte pare duke luftuar rrugen e tij permes nje rajoni te gazit dhe pluhurit – dhe keshtu thithjen emetimin te rrezeve-X. Rrezatimi energjik, qe vjen vetem nga qendra e galaktikes ne te djathte, eshte me siguri krijuar afer. Ne apo me shume nje miliarde vjet, vetem nje galaktike e perbere do te mbetet nga ky imazh, dhe do kete vetem nje vrime te zeze supermasive qendrore.

Image Credit: NASA, JPL-Caltech, GSFC, Hubble, NuSTAR

Perditesimi per here te fundit 1 nentor,2016.

Tags: Arp 299,Chandra,Hubble, NuSTAR.

Advertisements