Dhjetera mijera vullnetare kane shikuar imazhet e rajoneve polare ne jug te Marsit dhe kane ndihmuar te identifikojne objektivat per inspektim me te afert, qe te japin njohuri te reja mbi pllakat sezonale te dioksidit te karbonit te ngrira dhe karakteristika erozionale te njohur si “figurat e merimangave”.

Nga komoditeti i shtepise, vullnetaret kane qene duke eksploruar siperfaqen e Marsit duke shqyrtuar imazhe nga Kamera (CTX) ne Orbiterin Zbulues Marsian i NASA’s dhe identifikimin e llojeve te caktuara te terreneve sezonale prane polit jugor te Marsit. Keto perpjekje nga vullnetare duke perdorur: faqen e internetit “Planet Four: Terrains”  kane ndihmuar shkencetaret te cilet planifikuan verejtje me ekperimente me rezolucion te larte te marra nga kamerat (Hirise) ne MRO. Fotografite e ”Hirise” jane me te pakta, por jane me te hollesishme  se te CTX.

Lloji i terrenit ne foto me siper i quajtur merimanga, ose “araneiform” (nga fjala latine per merimangat), karakterizohet nga kanale te shumta qe konvergojne ne nje pike, te ngjashem me kembe te gjata .

Pjesemarrja produktive e vullnetareve vazhdon, dhe imazhe e reja te CTX jane shtuar per te shqyrtuar fushat shtese ne rajonin jugor polar te Marsit . “Planet Four: Terrains” eshte ne nje platforme te leshuar nga Zooniverse, e cila pret 48 projekte qe Kontaktojne me njerezit ne mbare boten per te kontribuar per zbulimet ne fusha duke filluar nga astronomia dhe deri ne zoologji. Per informacion mbi se si ndodh kjo, vizitoni:

http://terrains.planetfour.org

Credits: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Perditesimi per here te fundit 31 tetor,2016.

Tags:NASA,Orbiteri Zbulues Marsian,Eksplorimi i Sistemit Diellor,Planetet.

 

Advertisements