Dallimi ne karakteristika qe jane te dukshme ne gjatesi vale te ndryshme te drites ekstreme ultravjollce mund te jene mahnitese siç i shohim kur krahasojme vrima shume te medha kurorë, sic shihet lehte ne kete imazh ne (bronz te ngjyrosur) dhe mezi te dukshem ne imazhin e (ngjyrosur ne te kuq ). Te dy jane marre ne te njejten kohe (27 tetor, 2016). Vrima kurore jane fushat magnetike qe leshojne era diellore ne hapesire. Ne fakt, keto vrima jane duke shkaktuar nje veprimtari gjeomagnetike ketu ne Toke. Imazhi ne bronz eshte gjatesi vale qe kap materiale qe jane shume me te nxehte dhe qe shkojne me tej deri ne Korona se imazhet e kuqe. Krahasimi dramatizon vleren e observuar te diellit ne gjatesi valore te shumta te drites.

Shikoe video:  –PIA15377_Cor_Hole_compare_big.mp4
PIA15377_Cor_Hole_compare_sm.mp4

Image credit: NASA/GSFC/Solar Dynamics Observatory

Perditesimi per here te fundit 30 tetor,2016.

Solar Dynamics Observatory (SDO)  &   Atmosphere Imaging Assembly (AIA)

Tags:SDO,Dielli.

 

Advertisements