Grupimet globulare ofrojne disa nga pamjet me spektakolare ne qiellin e nates. Keto sfera te bukura permbajne qindra e mijera yje, dhe banojne ne periferi te galaktikave. Rruga e Qumeshtit permban mbi 150 grupe te tilla – treguar ne kete imazh nga teleskopi Hubble i NASA’s/ESA’s, i quajtur NGC 362,dhe eshte nje nga ato me ta pazakonta.

Yjet bejne rrugen e tyre gjate jetes dhe ata bashkojne elemente se bashku ne berthamat e tyre, duke krijuar elementet me te renda – te njohur ne astronomi si metale – ne kete proces. Kur keto yje vdesin, ata permbysin rrethinat e tyre me materiale qe kane formuar gjate jetes se tyre. Yjet qe formohen me vone, pra permbajne proporcione me te larta te metaleve.
Duke studiuar elementet e ndryshme te pranishme ne yje individuale ne NGC 362, astronomet zbuluan se grupimet krenohet me nje permbajtje çuditerisht te larte metalike, duke treguar se ato jane me te rinj nga se pritej. Edhe pse shumica e grupimeve globulare jane shume me te vjeter se shumica e yjeve ne galaktike e tyre pritese, NGC 362 ka nje moshe te shtrire ne mes 10 dhe 11 miliarde vjetesh. Per reference, mosha e Rruges se Qumeshtit vleresohet te jete mbi 13 miliarde vjet.

Ky imazh, ne te cilen ju mund te shihni yjet individuale ne NGC 362, u mor nga Kamera avancuar e Hubble per studim (ACS).

Advanced Camera for Surveys (ACS).

Credit:ESA/Hubble & NASA

Tags:Hubble,Rruga e Qumeshtit,Yje,Grupime Yjore.

Advertisements