Astronomet kane zbuluar supernoven masive e cila peshon 17 miliarde diej.Deri me tani supernovat masive te zakonshme kane nje peshe prej 10 miliarde diej te cilat jane gjetur ne berthamen e galaktikave te medha.Supernova me masive e zbuluar ndonjehere eshte me peshe prej 21 miliarde sun’s.

Supernova ne fjale banon ne qender te galaktikes masive NGC 1600.Astronomet ishin te befasuar nga zbulimi i kesaj supernove e cila eshte 10 here me masive se se nga c’kishin parashikuar per nje galaktike te kesaj mase si te NGC 1600.
Bazuar ne sondazhet e meparshme te T.H Hubble per vrimat e zeza,astronomet kishin zhvilluar nje lidhje reciproke midis nje vrime te zeze dhe mases se fryerjes galaktikore ne qender.Po,per galaktiken NGC 1600 nuk ka nje perputhje proporcionale midis vrimes se zeze dhe fryerjes se komponentit qendror te kesaj galaktike.Shkak mund te jete vrima e zeze ne qender te kesaj galaktike-thote udheheqesi i ketij zbulimi,astronomi ne universitetin e Kalifornise “Chung-Pei Ma”.Galaktika NGC 1600 ndodhet rreth 200 milione vite drite nga toka ne drejtim te yjesise se Eridanus.
Credits:Hubble,ESA and NASA

Tags:Hubble,supernova,universi.

Advertisements