Nga pikepamja jone ne toke, dielli duket te jete i pandryshueshem, por ai nuk eshte. Ka zona diellore,ku valet diellore dhe nje shumellojshmeri e gazrave te ngarkuara emetohen nga dielli yne.Observatori Dinamike diellore na ka ndihmuar te kuptojme dhe te ndjekim keto ndryshime

Ndjekja e valeve diellore u siguron shkencetareve per te studiuar atmosferen e diellit. Imazhet gjithashtu konfirmojne idete ekzistuese, duke ndihmuar per te shtire ne dore ekzistencen e nje mekanizmi qe leviz  energjine – ne atmoferen e siperme te nxehte te diellit, te quajtur korona. Nje studim me keto rezultate u botua me 11 tetor, 2016 ne The Astrophysical Journal Letters.

“Ne shohim lloje te caktuara te valeve diellore ne atmosferen e ulet edhe te larte te diellit te quajtur kromosfera, dhe nga atje, ne korona”, tha Junwei Zhao, nje shkencetar diellore ne Universitetin e Stanfordit ne Stanford, Kaliforni, dhe autori kryesor ne studim . “Ky studim na jep nje kendveshtrim te ri per te pare ne valet qe mund te kontribojne ne energjine e atmosferes.”

“SDO merr imazhet e diellit ne gjatesive valore te ndryshme ne nje rezolute te larte”.

Kur materiali ngrohet ne temperature te larte, leshon energji ne formen e drites. Tipi, ose gjatesia e vales, i asaj drite percaktohet nga materiali qe ben pjese, si dhe temperatura e saj. Kjo do te thote se gjatesit valore te ndryshme nga dielli mund te jete plotesisht ne temperatura te ndryshme te materialit diellore.

SDO ka shikuar diellin ne 16 gjatesi vale te drites qe tregojne siperfaqen e diellit dhe atmosferen e ulet. SDO kapi vetem 11 prej tyre.

Shkencetaret kane analizuar imazhe e njollave nga nje treshe e observatoreve – duke perfshire “Big Bear Solar Observatory”, i cili ka kapur kete animacion – per te bere vezhgimet e nje vale diellor qe udheton deri ne atmosferen e diellit nga njollat.Moving image of sunspot in green

Credits: BBSO/Zhao et al

Perditesimi per here te fundit 3 mars ,2017.

Tags:DIELLI, SDO,IRIS,SOHO, SISTEMI DIELLOR

Advertisements