Ky imazh i teleskopit hapesinor Hubble te NASA / ESA tregon Mjegullnajen e Bumerangut ne imazhet e marra nga Kamera e avancuar per studim ne fillim te vitit 2005. Kjo re qe pasqyron pluhurin dhe gazin ka dy lobe pothuajse simetrike te materias qe po derdhet nga nje yll qendror. Secili lob i mjegullnajes eshte gati nje vit drite ne gjatesi, duke e bere gjatesin e pergjithshme te mjegullnajes sa gjysmen e distances nga Dielli yne me fqinjet tane me te afert – sistemin yjor alfa Centauri , qe ndodhet rreth 4 vite drite larg. Mjegullnaja e Bumerangut eshte 5.000 vite-drite nga Toka.Pamja e mprehte e Hubble eshte ne gjendje per te zgjidhur modelet dhe valezimet e mjegullnajes shume afer yllit qendror qe nuk jane te dukshme nga toka.

Tags:Hubble,Mjegullnaja,Rruga e Qumeshtit.

Advertisements