Sirius  është një sistem yll dhe ylli me I shndritshëm në qiellin e natës se Tokës. Me magnitudë vizuale të dukshme -1.46, ai është pothuajse dy herë më i ndritshëm se Canopus, . Emri Sirius rrjedh nga Greqishtja e lashtë (Seirios), që do të thotë ngjyr ndezur ose përvëluese. Sistemi ka përcaktimin (a CMA). Atë që me sy të lirë percepton si një yll i vetëm në fakt është një sistem binar, i përbërë nga një yll i bardhë kryesor i tipit spektral A1V, i quajtur Sirius A dhe një tjeter I zbeht xhuxh i tipit DA2 fantazme, i quajtur Sirius B. Distanca ndaj Sirius A dhe Sirius B varion midis 8.2 dhe 31.5 AU.Sirius duket I ndritshëm për shkak të shkëlqimit të ti të brendshëm dhe të afërsisë me Tokën. Në një distancë prej 2.6 parsecs, sistemi Sirius është një nga fqinjët e afërt të Tokës. Sirius është gradualisht duke lëvizur më afër Sistemit Diellor, kështu që do të rritet shkëlqimi I ti gjatë 60.000 viteve të ardhshme. Pas asaj kohe distanca e ti do të fillojë të rritet dhe shkëlqimi I ti do të bëhet i dobet, por prap do të vazhdojë të jetë ylli i shndritshëm në qiellin e natës të Tokës për 210,000 vitet e ardhshme.Sirius A është rreth dy herë më i madh se Dielli dhe ka madhësinë absolute vizuale  1.42.  është 25 herë më i ndritshëm se Dielli, por ka një shkëlqim drite në mënyrë të konsiderueshme më të ulët se yjet e tjera të ndritshme të tilla si Canopus ose Rigel. Sistemi është në mes 200 dhe 300 milion vjet i vjetër. Ai përbëhej fillimisht nga dy yje të ndritshme. Por Sirius B ka konsumuar burimet e ti dhe u bë një gjigant i kuq para derdhje se shtresave te ti të jashtme dhe pastaj u kthy në gjendjen e tanishme si një xhuxh i bardhë rreth 120 milion vjet më parë.Sirius është i njohur edhe  si Dog Star, duke reflektuar rëndësinë e ti në konstelacionin e ti. Tek polinezianët në hemisferën jugore ylli simbolizonte dimrin dhe ishte një referencë e rëndësishme për navigacionin e tyre nëpër Oqeanin Paqësor .

Tags:Yje,Sirius.

 

Advertisements