2007 OR10 ka qendruar si nje objekt i madh i njohur ne objektet trans-neptuniane, por nuk eshte ditur nese ka pasur ndonje hene. Shumica e boteve te tjera te medha kane hena:si Pluto qe ka — Charon, Styx, Nix, Hidra dhe Kerberos; Eris ka Dysnomia; Makemake ka nje te zbuluar kete vit; Haumea ka Hi’iaka dhe Namaka; Orcus ka Vanth; Quaoar ka Weywot. Tani Sedna eshte objekti me i madh i njohur atje, per te cilin ne nuk kemi – ende – zbuluar nje hene.(Shpresojme qe dikush ta studio me shume)

Me nje periudhe te ngadalshem rrotullimit prej 45 oresh, astronomet kane dyshuar per nje kohe se 2007 OR10 kishte nje hene, nderveprime baticore te cilave me primar do te kishte qene pergjegjes per te ngadalesuar rotacionin e saj. ”Marton et al ”raporton zbulimin ne nje grup te vjeter te imazheve te marra nga Hubble, marre ne shtator 2010. Hena e re ka te ngjare te ket nje diameter prej afersisht 300 kilometra (afersisht madhesia henes Hyperion).

Te dy Makemake dhe 2007 OR10 kane hena te reja te zbuluara kete vit,qe duhet te ndjeken nga vezhgime te tjera.

Imazhet origjinale jane marre si pjese e studimit te objekteve trans-neptuniane nga Wesley Fraser; imazhi eshte i perpunuar per te prodhuar pamje te mesiperme — IBJG01FMQ.

Perditesimi per here te fundit 8 shkurt,2017.

Tags:HENAT E SISTEMIT DIELLOR, HUBBLE, PLANETET XHUXH, SISTEMI DIELLOR

 

 

Advertisements