Objektivi i ardhshem per misionin e New Horizons te NASA-s – e cila ka bere nje fluturim historik vitin e kaluar me Pluton ne korrik te 2015 eshte objekti 2014 MU69.

Te dhenat e teleskopit Hubble sygjerojne se 2014  MU69, nje objekt i brezit Kuiper (KBO) eshte rreth nje miliard milje (1.6 miliarde kilometra) pertej Plutos.Bazuar ne shkelqimin e saj dhe distancen e 2014 MU69 — vleresohet te kete nje diameter prej 30-45 km (20-30 mi). Dhe ka nje periudhe orbitale prej 293 vjetesh.

Anija New Horizons eshte aktualisht 3.4 miliarde milje (5.5 miliarde kilometra) nga Toka dhe rreth 340 milione milje (540 milione kilometra) pertej Plutos, me nje shpejtesi prej 9 milje (14 kilometra) per sekonde. Rreth 99 per qind e te dhenave te New Horizons u mblodhe dhe eshte ruajtur ne regjistruesit e saj digjitale gjate takimit me Pluton dhe tani eshte transmetuar ne Toke, me te dhenat e fundit te derguara me 23 tetor.

Pamje e objektit duke levizur (rrethi jeshil).
Krahasimi i 2014 MU69,me bregdetin e Massachussets,si dhe kometen qe ka studiuar sonda Rosseta.

Artikuj te ngjashem:

Perditesimi per here te fundit 8 prill,2017.

Credits: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/V. Parmentier

Tags:EKSPLORIMI I SISTEMIT DIELLOR, NEW HORIZONS, PLANETET XHUXH

 

Advertisements