Duke pare siperfaqen e planetit eshte jashtezakonisht e veshtire per shkak te atmosferes se tij te trashe, por instrumenti radar ne anijen Venus Express kane treguar per nje bote krejtesisht vullkanike.

Venus eshte pothuajse saktesisht i njejte ne madhesi si Toka dhe ka nje perberje te ngjashme me token, keshtu qe ka te ngjare te kete nje burim te brendshem te ngrohjes, ndoshta per shkak te ngrohjes radioaktive. Kjo ngrohje ka per te shpetuar disi, dhe nje mundesi eshte qe ajo e ben kete ne formen e shperthimeve vullkanike.Disa modele te evolucionit planetare sugjerojne se Venus u rishfaq ne nje permbytje kataklizmike te llaves rreth gjysme miliarde vitesh me pare. Por nese Venus eshte aktiv edhe sot ka mbetur nje çeshtje e delikate per shkencetaret planetare.

Nje vullkan aktiv ne Venus!Koncept artisitik.

Ne nje studim te botuar ne vitin 2010, shkencetaret kane raportuar se rrezatimi infra i kuq qe vjen nga tre rajone vullkanike eshte e ndryshme me ate nga terreni perreth. Ata interpretuan kete qe vjen nga llave relativisht e fresket qe nuk e kishte perjetuar ende erozionin e rendesishem ne siperfaqe. Keto jane gjetur te jene me pak se 2.5 milione vjet te vjetra, por studimi nuk mund te vendose se a ka ende vullkane ne planet?

Nje pjese tjeter e deshmise eshte raportuar ne vitin 2012, duke treguar nje rritje te mprehte ne permbajtjen e dioksidit te squfurit ne atmosferen e siperme, ne 2006-2007, e ndjekur nga nje renie graduale gjate pese viteve te ardhshme. Edhe pse ndryshimet ne modelet e eres mund te kene shkaktuar kete, mundesia me intriguese eshte se episodet e aktivitetit vullkanik kane injektuar sasi te madhe te dioksidit te squfurit ne atmosferen e siperme.

Tani, duke perdorur nje kanal prane-infra te kuqe ne kameran monitoruese te Venus Expess (VMC) kane ndare emtimin nga siperfaqja me nje dritare transparente fantazme ne atmosferen e planetit, nje ekip nderkombetar i shkencetareve planetare kane lokalizuar shkelqim ne mes te imazheve te marra vetem pak dite larg.

Ndryshimi i ndritshmerise ne Ganiki Chasma.

“Keto kater” pikat te nxehta “jane te vendosura ne ate qe jane te njohur nga imazhet e radarit qe jane zona tektonike, por kjo eshte hera e pare qe ne kemi zbuluar se ata jane te nxehte dhe ndryshimin e temperatures nga dita ne dite. Kjo eshte deshmi per vullkane aktive.

Pikat e nxehta jane gjetur pergjate zones ”Ganiki Chasma” afer vullkaneve Ozza Mons dhe Maat Mons.

Perditesimi per here te fundit 12 janar, 2018.

Tags : PLANETET, VENUS EXPRESS, VENUSI:

Advertisements